document
Chestionarul Trebuințelor Motivaționale (TM)
Care îi sunt nevoile/ trebuințele fundamantale?Conform teoriei lui D. McClelland fiecare persoană manifestă o dependență persistență față de una dintre cele trebuințe  fundamentale - de afiliere, de realizare şi de putere - dar, în funcție de circumstanțe, el poate fi influențat și de celelalte două (Dollan S. L. 1996). Aceste trebuințe provin din cultură, din norme și din experiența personală, ceea ce înseamnă că pot fi influențate prin educație, formare și perfecționare. 

Pornind de la teoria propusă de D. McClelland și de la definirea trebuințelor ”de existentă” (subzistentă) propuse de C.P. Alderfer, a fost construit Chestionarul TM (Trebuințe motivaționale), instrument care permite evaluarea gradului de dezvoltare a fiecăreia din cele patru trebuințe motivaționale:
  • SUBZISTENȚĂ (trebuințe de securitate): preocuparea constantă pentru nevoile de bază ale existenței, preocupări legate de hrană, siguranță, bani, odihnă etc. (siguranță personală). 
  • RELAȚIONARE (trebuințe de afiliere): nevoia de a crea și menține relații de prietenie cu alții, de a lucra într-un colectiv plăcut, cu oameni înțelegători (relații armonioase).
  • EXPERTIZĂ (trebuințe de realizare): nevoia de a fi apreciat, recunoscut ca bun profesionist sau de excela în cadrul activităților în care se angajează (recunoaștere profesională).
  • CONDUCERE (trebuințe de putere): nevoia de a influența pe cei din anturajul său mobilizându-l spre succes sau manipulându-i în interes personal; a fi șef, a conduce sau a nu depinde de alții (independență decizională).

Format din 32 de itemi cu răspunsuri pe o scală în 5 trepte (în foarte mică măsură/ în foarte mare măsură), Chestionarul  TM permite evaluarea acestor nevoi sau a trebuințe fundamentale care stau la baza pattern-ului motivațional individual

Timp mediu de completare a chestionarului on-line: 10 de minute (între 7 și 14 minute).
 

Înregistrează-te acum

:
:
:
:
Apasă aici dacă ai deja cont


Rapoarte psihologice

Chestionar și anexe